Зміст:
➦ Чим небезпечний дефіцит вітаміну С
➦ Продукти з великою кількістю вітаміну C
➦ Корисні добавки з вітаміном С
Поряд з вітаміном Е, бета-каротином та селеном, вітамін С, відомий також як аскорбінова кислота, входить до рейтингу основних поживних речовин з антиоксидантними властивостями. Цей водорозчинний вітамін, безперечно, є одним із ключових елементів здоров'я. Які продукти повинні бути в нашому раціоні, щоб мати хороший запас цього нутрієнта і не хворіти? Про це наша стаття.
Навіщо потрібен вітамін С?
Як сказав знаменитий американський лікар-кардіолог і дієтолог доктор Роберт Аткінс, «вітамін C має таке величезне значення для нашого здоров'я, що я навіть не пригадую хвороби, при якій прийом цього вітаміну не призведе до будь-яких поліпшень. Яку хворобу не візьми, чи то застуда чи рак, гіпертонія чи астма, у всіх випадках можна рекомендувати прийом цього вітаміну».
Вітамін С є поживною речовиною, яка бере участь у багатьох процесах в організмі. Найбільша його концентрація зосереджена у надниркових залозах, гіпофізі, тимусі, сітківці (у 100 разів більше, ніж у плазмі крові). Мозок, селезінка, легені, яєчка, печінка, лімфатичні вузли, щитоподібна та підшлункова залоза, епітелій тонкого кишківника, лейкоцити, нирки та слинні залози – містять вітамін С у розмірі від 10 до 50 разів вище плазмових.
Вітамін С сприяє правильному функціонуванню імунної системи, бере участь у функціонуванні шкіри, ясен, зубів, вступає у процес вироблення лейкоцитів та сприяє засвоєнню заліза, що є присутнім у рослинах. Його антиоксидантний ефект допомагає захистити клітини від вільних радикалів. Досліджено та описано понад 300 біологічних функцій цього вітаміну. Торкнемося найбільш відомих.
► Ферментативний кофактор
Вітамін ц називають універсальною речовиною у життєзабезпеченні організму, оскільки він бере найактивнішу участь у діяльності ферментних систем і входить до складу білкової частини багатьох ферментів. Він виступає донором електронів для восьми різних ферментів, необхідних для синтезу колагенного гідроксилювання, транспортування жирних кислот у мітохондрію для синтезу АТФ, біосинтезу дофаміну та метаболізму тирозину.
► Потужний антиоксидант
Входить до трійки основних вітамінів-антиоксидантів A, C, E, захищає білки, ліпіди, вуглеводи та нуклеїнові кислоти від пошкоджень, перешкоджає старінню та «окисленню» жиру в мозковій тканині, забезпечує нейрозахисну дію, запобігаючи зниженню когнітивних функцій, захищає яєчка від окислювального стресу, допомагаючи зберігати потрібний рівень тестостерону. Крім того, було доведено, що вітамін С здатний продовжувати життя інших антиоксидантів, віддаючи їм свої електрони.
У разі зовнішніх впливів (тютюн, алкоголь, шкідливі продукти, сонячна радіація або забруднення) вітамін С уловлює вільні радикали, що виробляються організмом. Таку роль він грає і у разі внутрішньої агресії.
► Зміцнює імунну систему
Вітамін С підвищує рухливість лейкоцитів і стимулює вироблення цитокінів - месенджерів, що активують імунну відповідь при одночасному збільшенні всмоктування заліза, а також посилює діяльність Т-кілерів (NK) – клітин імунної системи.
Він забезпечує синтез інтерферону та антитіл, нейтралізує токсини, зупиняє реплікацію вірусів, покращує бактерицидні властивості крові, підвищуючи фагоцитарну активність лейкоцитів.
Встановлено, що профілактичний та лікувальний прийом вітаміну С збільшує стійкість до інфекційних захворювань на 50% та скорочує тривалість хвороби на 20%. Лікування вітаміном С зазвичай рекомендується при одужанні після інфекції чи грипу, щоб зменшити втому.
► Забезпечує здоров'я зубів та ясен
Вітамін С вбиває бактерії, що викликають карієс зубів і зміцнює ясна. Брак цього нутрієнту збільшує ризик розвитку захворювань пародонту у пацієнтів з низькою плазмовою концентрацією вітаміну С.
► Сприяє швидкій регенерації тканин
Вітамін С підтримує вироблення колагену, білка, що забезпечує еластичність та регенерацію тканин, у тому числі:✦ захищає колаген та білки шкіри від руйнування вільними радикалами та у/ф випромінюванням
✦ сприяє загоєнню ран
✦ зберігає стінки судин гладкими та пружними
✦ бере участь у синтезі білка кісткової тканини – осеїну.
► Підтримує роботу серцево-судинної системи
Він перешкоджає окисленню холестерину, не даючи йому осідати на стінках судин, підвищує рівень «хорошого» холестерину, знижує ступінь засвоєння шкідливого харчового холестерину. Збільшення споживання вітаміну Ц пов'язано зі зниженням кров'яного тиску, особливо в людей із гіпертонією. Багато досліджень також показують, що дієта, багата на рослини або фрукти та овочі, є відмінним джерелом вітаміну С. Поліпшити здоров'я серця допоможе також прийом вітаміну С в добавках.
► Стабілізує роботу нервової системи
Стимулює вироблення катехоламінів (нервових збуджувальних речовин - дофаміну, норадреналіну, адреналіну, епінефрину), за допомогою яких передаються всі наші відчуття, т.ч. прибирає симптоми втоми та підвищує мотивацію.
Пероральний прийом 3г вітаміну С знижує секрецію адреналіну та кортизолу у відповідь на стрес, при цьому не впливає на дофамін. Він бере участь у синтезі окситоцину, вазопресину та серотоніну (з триптофану), допомагає ацетилхоліну забезпечувати передачу нервових імпульсів.
Вітамін С необхідний спортсменам для зниження вироблення кортизолу, викликаного фізичними вправами. Люди з високим рівнем Вітаміну С у крові виявляють менше фізичних та психічних ознак стресу.
► Іграє важливу роль у виробництві колагену
Колаген також є важливим білком для шкіри, хрящів і кісток. Дослідження від жовтня 2007 року, видане в американському журналі «Clinical Nutrition» показало, що люди, які їли продукти, багаті на вітамін C, мали менше зморшок і менше проблем, пов'язаних із віковою сухістю шкіри, ніж ті, дієти яких містили невеликі кількості вітаміну.
Встановлено, що через півгодини після їди, багатої на вітамін С, виробництво колагену збільшується в шість разів!
Колаген допомагає підтримувати нормальний розвиток і функцію кісток, сухожиль, зв'язок, кровоносних судин, зубів, шкіри та багатьох інших органів.
Вітамін С є природною антигістамінною речовиною, він гальмує вивільнення та прискорює розщеплення гістаміну, нейтралізуючи ефект впливу різних алергенів.
Було доведено, що у дітей з низьким вмістом вітаміну С ризик розвитку бронхіту збільшується у 7 разів. Щоденний прийом аскорбінової кислоти може пом'якшити прояви бронхіальної астми.
► Зберігає зір
Завдяки антиоксидантним властивостям вітамін С захищає кришталик, перешкоджаючи розвитку катаракти, оберігає сітківку ока від УФ-випромінювання, знижує внутрішньоочний тиск.
► Допомагає засвоєнню заліза
Без вітаміну С залізо практично не засвоюється, тому важливий спільний прийом продуктів або препаратів із залізом та їжі, багатої на цей вітамін. Він покращує всмоктування заліза та звільняє його від зв'язку з трансферином (білком-переносником), сприяє утворенню гемоглобіну та виробленню в червоному кістковому мозку червоних кров'яних тілець – еритроцитів.
► Має омолоджувальний ефект
Вітамін С бере участь у синтезі СТГ (гормону росту), який є найважливішим гормоном для омолодження організму. Десятирічне дослідження тривалості життя, проведене вченими з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, показало, що особи, які приймали щодня 800 мг Вітаміну С, жили на 6 років довше за тих, хто приймав лише 60 мг на день.
► Додаткові функції
У присутності адекватної кількості вітаміну С значно збільшується стійкість вітамінів B1, B2, A, E, пантотенової та фолієвої кислот. Він сприяє виведенню з організму надмірної концентрації свинцю, миш'яку, ціанідів, бензолів та нітрозамінів, необхідний для детоксикації в гепатоцитах, нейтралізує супероксид-аніон радикал до перекису водню.
Чим небезпечний дефіцит вітаміну С?
Синтезований більшістю ссавців, людський організм у процесі еволюції втратив здатність виробляти вітамін Ц, і лише збалансоване харчування допоможе уникнути його дефіциту. У тілі тварин утворюється близько 30 мг вітаміну на 1 кг ваги. Палеонтологи підрахували, що наші предки отримували з їжею від 400 мг до 2 г вітаміну С на день!
Дефіцит вітаміну С зазвичай проявляється значною втомою, втратою апетиту, падінням імунітету та сприйнятливістю до інфекцій. До зовнішніх ознак належать носові кровотечі, крихкість судин (швидка поява синців), кровоточивість ясен, погіршення процесу загоєння ран, поганий стан шкіри та волосся. Значний та тривалий дефіцит може призвести до цинги. Це захворювання було дуже поширене в минулі століття, особливо серед моряків, які не вживали свіжих рослинних продуктів. Вважалося, що цинга повністю зникла, однак у серпні 2018 року лікарі університетської лікарні міста Кремль-Бісетр (Франція) діагностували цингу у 21-річної молодої жінки.
Запас вітаміну Ц в організмі дуже швидко витрачається через стрес, фізичних та розумових навантажень, захворювань, застуд тощо. Дослідження показали, що 73% аскорбінової кислоти виводяться з організму протягом 24 годин. Цей фактор є причиною постійної його недостатності у клітинах. Встановлено, що його дефіцит спостерігає від 50 до 80% населення планети, особливо навесні. Крім того, вітамін С легко руйнується за високої температури, від зіткнення з металом і при тривалому зберіганні.
Яка денна доза вітаміну С?
На думку американських учених, середня харчова потреба у вітаміні С становить 90 мг на день для чоловіків і не менше 75 мг – для жінок. Курці щодня повинні отримувати додатково до цієї кількості ще 35 мг аскорбінової кислоти. Надходження переважно стосуються дорослого населення. Проте слід зазначити, що це середнє значення сильно варіюється залежно від фізіології чи способу життя. Дійсно, для вагітних або жінок, що годують, спортсменів, підлітків або літніх людей рекомендоване споживання може збільшитися. Дітям до 6-річного віку достатньо 50 мг на добу, підліткам — приблизно 75 мг на добу.
Попри стійкість міфу про те, що ударні дози вітаміну С прискорюють одужання та є профілактикою захворювань, останні дослідження показали, що надлишкове надходження аскорбінової кислоти в організм не має такого ефекту. Щобільше, у перевищених дозах вона просто перестає засвоюватись і виводиться із сечею. Важливо пам'ятати, що великі дози вітаміну ц подразнюють слизову оболонку органів травного тракту, тим самим підвищуючи ризик розвитку виразкової хвороби, а також сприяють збільшенню рівня оксалатів, що загрожує утворенням каменів у нирках.
Учені вивели принцип «кишкової толерантності стосовно вітаміну С: дозу можна підвищувати доти, поки кишківник може її переносити (до послаблення), це приблизно 2 г. Перевищення цієї кількості може викликати діарею.
Запас вітаміну С в організмі в 1,5-2 г можна підтримувати при щоденному споживанні 75 мг - 140 мг на день. При споживанні менш як 10 мг вітаміну С на добу перші ознаки цинги починають виявлятись через 4 тижні.
За даними Національного інституту агрономічних досліджень Франції, фрукти та овочі є основними джерелами вітаміну С у раціоні. Найбагатші на цей нутрієнт кольорові сирі фрукти та овочі. Як правило, необхідно споживати 5 порцій свіжих фруктів та овочів, щоб задовольнити рекомендовану норму споживання аскорбінової кислоти.
Продукти з великою кількістю вітаміну C
Слива какаду
Найпотужніше джерело природного вітаміну С : 100 г фруктів забезпечують більше 5300 мг аскорбінової кислоти, що становить понад 3000% добової потреби.
Слива какаду (Terminalia ferdinandiana) - невеликий блідо-зелений фрукт довжиною 1,5-2 см, з твердою серцевиною посередині, який зустрічається у відкритих евкаліптових лісах на півночі Австралії. Вона має волокнисту структуру, на смак кислий та гіркий, вживається у вигляді джемів, варення, соусів та соків.
Слива какаду містить у 6 разів більше поліфенолів і має в 13 разів більшу антиоксидантну активність, ніж чорниця, є багатим джерелом еллаговой кислоти – поліфенолу, що володіє доведеною протизапальною дією. У нетрадиційній медицині використовується для лікування застуди, грипу та головного болю. Дослідження в пробірці показали, екстракт листя цього фрукта інгібує бактерії, що викликають інфекції, пригнічують зростання поширених харчових патогенів, таких як «Listeria monocytogenes», можуть допомогти запобігти деяких видів раку.
Слива какаду використовується в багатьох поживних кремах і масках для обличчя: запобігає старінню шкіри, надає їй природного сяйва, допомагає усунути бактерії, що викликають прищі на обличчі, використовується для загоєння ран і фурункулів, допомагає при псоріазі.
Ацерола
Справжній суперфрукт через величезне багатство вітаміном С: в 100 г ягоди - 2850 мг, що в 40 разів перевищує його вміст в апельсини або ківі.
Ацерола – червона ягода, візуально близька до вишні. «Чарівник здоров'я» росте в тропічних лісах Амазонки, Вест-Індії та Перу, використовується протягом тисячоліть через користь для здоров'я. Це потужний антиоксидант, здатний ефективно протистояти вільним радикалам, обмежуючи їхнє розмноження та їх вплив.
З настанням зими, у періоди стресу чи перевтоми можна використовувати ацеролу, оскільки вона сприяє нормальному функціонуванню імунної системи. Ацерола ефективна у боротьбі з ожирінням та серцево-судинними захворюваннями, вона блокує окислення поганого холестерину та допомагає обмежити утворення вісцерального жиру. Додавання ацероли до їжі допоможе задовольнити потреби в негемовому залозі, що отримується з рослинної їжі.
Плоди шипшини
У 100 г сухих плодів міститься 650 мг вітаміну С, що становить приблизно 18 денних доз, у 10 разів більше, ніж у чорній смородині та у 50 разів – ніж у лимоні.
Шипшина (Rosa majalis) або дика троянда - чагарникова колюча рослина сімейства Розоцвітих. У медицині застосовуються плоди – темно-червоні або жовті ягоди овальної форми до 3 см у довжину. Вони мають кисло-солодкий смак, що обумовлено великим вмістом вітаміну С, галактози та фруктози. Плоди шипшини мають високу біологічну активність і цілющі властивості.
Прийом порошку шипшини зменшує кількість «поганого» холестерину, допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань, нормалізує систолічний (верхній) тиск, ефективний у боротьбі з діабетом 2 типу. Завдяки жирній кислоті GOPO, яка перешкоджає виробленню ферментів, що руйнують хрящову тканину, прийом добавок із шипшиною зменшує больовий синдром та покращує рухливість суглобів.
Шипшина прискорює метаболізм, спалює жир, виводить токсини та активізує жировий обмін. Вона є природним проносним, стимулює травлення, покращує діяльність кишківника, усуває запори, застосовується як жовчогінний засіб при холециститі та гепатохолециститі.
Завдяки вітамінам, флавоноїдам, фітостиролам, незамінним жирним кислотам та іншим корисним мікронутрієнтам, що містяться у складі рослини, перешкоджає розвитку вікових хвороб. Олія шипшини використовується в косметології, має потужний регенерувальний ефект, стимулює вироблення колагену та еластину захищає від негативних зовнішніх факторів.
Перець чилі
Одно з потужних джерел вітаміну С: у 100 г незрілого плоду міститься 641 мг цього нутрієнта, що є 7-кратною добовою дозою для організму, у дозрілому червоному чилі його концентрація становить 382 мг.
Перець чилі або червоний гострий перець - плід багаторічного напівчагарника сімейства Пасльонових. Його батьківщина Мексика та Південна Америка, назва у перекладі мови ацтеків означає “червоний”.
Перець чилі - популярна гостра приправа, що широко використовується в кулінарії. Сильну гостроту перцю забезпечує капсаїцин – речовина, що має протизапальний та потужний антибактеріальний ефект. Вона здатне знижувати больові відчуття та активізує процеси жироспалювання в організмі.
Корисні властивості перцю чилі:
► вбиває до 75% шкідливих бактерій
► підвищує імунітет
► в невеликих дозах стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, підвищує апетит, надає м'який проносний вплив
► знижує рівень цукру в крові
► покращує зір
► шляхом стимулювання виділення ендорфіну бореться з безсонням, тривожністю та депресією
► корисний при боротьбі із зайвою вагою
► має потогінний ефект
► знімає м'язовий та суглобовий біль
► стимулює ріст волосся.
Гуава
Входить у топ продуктів, багатих на вітамін С і містить його в кількості 240 мг на 100 г, що майже в 10 разів більше ніж у цитрусових і дорівнює 2-кратній добовій нормі для нашого організму.
Гуава – вічнозелена рослина із сімейства миртових. Її батьківщина - Південна та Центральна Америка, ймовірно Перу. Цінується за плід грушоподібної форми, який має приємний мускусний запах. З неї виходять чудові джеми, желе та пюре, зважаючи на високий вміст пектину у фрукті.
Гуава містить лікопен у високій концентрації, який також є активним антиоксидантом. Вживання фрукта дозволяє суттєво знизити холестерин та нормалізувати кров'яний тиск. Чай з листя допомагає при шлункових розладах, дизентерії та запамороченні, а також регулює менструальні цикли. Відвар застосовують як жарознижувальний засіб і при шкірних захворюваннях. Подрібнене свіже листя прикладають до ран для дезінфекції та швидкого загоєння.
Солодкий жовтий перець
У його складі 185,3 мг аскорбінової кислоти на 100 г, що становить 203,9% добової норми.
Солодкий жовтий перець – популярний овоч, який широко застосовується в їжі. Це перець сорту "індало", його сонячний колір обумовлений мінімальним вмістом у плоді червоного пігменту (лікопен) та присутністю каротиноїдів, що дають жовтизну.
М'якуш перцю містить життєво важливі для людини вітаміни та мікроелементи. Вживання жовтого солодкого перцю зміцнює імунітет і допомагає боротися із застудними захворюваннями. Крім того, цей овоч є лідером за вмістом калію, тому дуже корисний людям похилого віку.
Чорна смородина
Є одним із лідерів за змістом вітаміну С: в 100 г продукту його міститься аж 200 мг.
Чорна смородина – смачна та корисна ягода, яка здавна використовується як у кулінарії, так і як ефективний лікувальний засіб. У її складі безліч корисних речовин: В-каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, В9, Е, РР, пектини, марганець, фосфор, залізо, магній, кальцій та ін.
Чорна смородина зміцнює імунітет, здавна використовується у лікуванні простудних захворювань. Низка досліджень підтвердила здатність смачної ягоди пригнічувати активність вірусу грипу та герпесу. Відомі її властивості підтримувати здоров'я серця та судин. Кумарин і вітамін С у складі рослини розріджують кров і знижують ризик тромбозів, роблять стінки судин еластичнішими. Також вони пригнічують активність ліпопротеїнів низької густини, що підвищують ризик захворювань судин.
Смородина використовується як смачний десерт у чистому вигляді. З неї роблять морси, узвари, варять варення. Для збереження цілющих властивостей ягоду краще перетирати з цукром або заморожувати.
Диня Канталупа
У 100 грамах цього продукту міститься добова норма аскорбінової кислоти 36,7 мг.
Диня Канталупа або Мускусна – смачний та корисний фрукт із сімейства Гарбузові. Її розмір приблизно 15-25 см, головна особливість - м'якота оранжевого кольору через великий вміст бета-каротину. Вона має солодкий смак і приємний мускусний запах.
У м'якоті фрукта є такі важливі для організму речовини, як холін, зеаксантин, калій, інозин. Регулярне вживання дині Канталупа підвищує імунітет, приносить користь зору, зменшує кількість жиру та холестерину в печінці, знижує ймовірність ожиріння, сприяє нормалізації артеріального тиску, оздоровлює волосся. Плід є відмінною профілактикою цукрового діабету, хвороб серця, шлунково-кишкового тракту, регулює стан гормонального фону.
Петрушка
Один із рекордсменів за вмістом вітаміну С: у 100 г рослини - 133 мг.
Петрушка (Petroselinum) і належить до сімейства зонтичних. Це популярна листова зелень, що широко використовується в кулінарії, а також має безліч корисних переваг для здоров'я. У їжу вживають всі частини рослини: пагони, стебло і корінь, її використовують як у свіжому, так і сушеному вигляді.
Крім вітаміну С петрушка містить вітаміни А і К, тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієву кислоту, макро- та мікроелементи: кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, а також органічні кислоти, флавоноїди, фітонциди, рослинні волокна та ефірні олії.
Користь петрушки:
☘ Містить антиоксиданти-флавоноіди, які мають протидіабетичну, протипухлинну, імуномодулювальну та кардіозахисну дію.
☘ Зміцнює кістки завдяки великому вмісту вітаміну К.
☘ Допомагає зберегти зір, оскільки містить три головні каротиноїди - лютеїн, бета-каротин і зеаксантин – відомих своїм сприятливим впливом на здоров'я очей.
☘ Підтримує роботу серця, зміцнює стінки судин, знижує рівень холестерину за допомогою флавоноїдів у складі.
☘ Має антибактеріальну та протигрибкову дію, ефективна проти бактерій Staphylococcus aureus, Listeria і Salmonella, здатних викликати отруєння.
☘ Допомагає роботі нирок, має сечогінний ефект, зменшує виведення кальцію та сприяє лікуванню каменів у нирках.
Ківі
В одному ківі міститься добова норма вітаміну С - 92,7 мг.
Цей волохатий фрукт прийшов до нас з Китаю, тому іноді його називають «китайським аґрусом. Він належить до рослини роду Актинідія, до видів Актинідія китайська або Актинідія делікатесна. Самі рослини є великими деревоподібними ліанами.
Ківі багатий на корисні речовини. Крім вітаміну С, у його складі також вітаміни А, Е, РР, крохмаль, харчові волокна, макро та мікроелементи: кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор, сірка, залізо, йод, мідь, марганець, фтор тощо.
Дієтологи високо цінують його за антиоксиданти та унікальні ферменти. Ківі містить зеаксантин та лютеїн, корисні для очей. Завдяки ферменту актинідину він допомагає перетравленню білкової їжі, а клітковина та органічні кислоти покращують перистальтику кишківника та сприяють регулярному випорожненню.
Як і всі продукти з високим вмістом вітаміну С, ківі зміцнює імунітет, сприяє схудненню (вгамовує голод і спалює зайві калорії), знижує рівень холестерину в крові, допомагає впоратися з підвищеним артеріальним тиском. Ківі використовується в косметології, маски з плодів застосовуються для зволоження, очищення, омолодження, харчування шкіри.
Броколі
Вміст вітаміну С в 100 г продукту - 76 мг, що становить його необхідну добову дозу.
Броколі – однорічна рослина із соковитими темно-зеленими суцвіттями, «сестра» цвітної капусти. Це надзвичайно цінний овоч. Крім чудових смакових якостей вона приносить велику користь для здоров'я, оскільки містить багатий асортимент корисних нутрієнтів.
Найбільше у броколі вітамінів групи В, С, РР, К та Е, провітаміну А, солей калію, фосфору, кальцію, магнію, а також залізо, марганець, цинк та сірка. Примітно, що вітамін ц знаходиться в броколі у вигляді аскорбігену, який добре зберігається навіть при тривалому зберіганні.
За кількістю білка броколі випереджає батат, спаржу, шпинат та картопля. А пуринів, які сприяють утворенню каменів у нирках, у ній у чотири рази менше, ніж у цвітній капусті.
Лікарі рекомендують броколі при серцево-судинних захворюваннях, для профілактики нервових розладів, очищення організму від солей важких металів. Нещодавні дослідження показали, що цей овоч містить особливу речовину сульфорафан, яка вбиває бактерії, що викликають деякі види виразок шлунка та розвиток раку.
Для збереження максимальної користі дієтологи рекомендують вживати броколі в сирому вигляді або з мінімальною термічною обробкою (кидати в киплячу солону воду або готувати на пару).
Лимони та апельсини
У лимоні міститься 40 мг вітаміну С на 100 грам продукту, а апельсині - 60 мг, тобто. на третину більше.
Апельсин (лат. Cītrus sinēnsis) і лимон (лат. Cítrus límon) - плодові дерева з роду Цитрус сімейства Рутових. Це найпоширеніші цитрусові культури у всіх тропічних та субтропічних областях світу. М'якуш їх плодів містить значну кількість органічних кислот, пектинові речовини, цукру, каротин, фітонциди, вітаміни, флаваноїди та ін.
Вчені стверджують, що корисних речовин в апельсині все ж таки більше, ніж у лимоні, приблизно в 5 разів. Незвичайний смак, аромат і користь робить цей фрукт одним із найбажаніших на нашому столі.
З лікувально-профілактичною метою лимони та апельсини вживають при авітамінозах, цинзі, ангіні, подагрі, гіпертонії. Цитрусові підтримують роботу імунної та серцево-судинної систем, допомагають при захворюваннях ШКТ, сечокам'яної хвороби, атеросклерозі та інших хворобах. Запах цитрусових знищує бактерії та віруси, а також позитивно впливає на психічний стан людини, допомагаючи справлятися з депресією.
Полуниця
У 100 г свіжих ягід міститься добова доза вітаміну С 58,8 мг.
Полуниця - рослина з роду Суниця (Fragaria) сімейства Рожеві. Це королева серед ягід не тільки за смаковими та ароматичними якостями, але й для здоров'я. Вона містить безліч цінних поживних речовин, мало калорій і відносно невелику кількість цукру, є відмінним джерелом клітковини. Але головною користю полуниці є високий вміст антиоксидантів.
У м'якоті ягід містяться антивікові флавоноїди, які знижують ризик розвитку хронічних хвороб, у тому числі раку, серцево-судинних захворювань. Дослідження показали позитивний вплив полуниці на органи зору, шкіру та неврологічне здоров'я. Згідно з дослідженнями, дієта, багата на полуницю та інші ягоди, здатна захистити мозок від старіння.
Завдяки великому вмісту фолієвої кислоти полуниця корисна для вагітних. Вона є добрим джерелом фолієвої кислоти (1 склянка стиглих ягід забезпечує близько 9% добової норми вітаміну В9). У старовинних книгах про здоров'я говорилося, що якщо їсти полуницю щодня весь сезон, то не хворітимеш цілий рік.
Полуницю широко використовують для приготування десертів, тортів та інших кондитерських виробів. З неї варять варення, перетирають із цукром, але для збереження корисних речовин ягоди найкраще заморожувати. Єдиним мінусом полуниці є ризик для людей, які страждають на алергію на фрукти та ягоди, що містять гістамін.
Лічі
У 100 г ягід лічі міститься 71,5 мг вітаміну С.
Лічі (лат. Litchi chinensis, інша назва цього фрукта китайська слива або драконові очі) - невелика кисло-солодка ягода, яка є плодом вічнозеленого тропічного дерева. Її батьківщина – Китай. У їжу використовується желеподібна м'якота, що за кольором і смаком нагадує очищений виноград білих сортів.
Лічі містить велику кількість вітамінів: С, Е, К, груп, РР, Н, а також мінеральних речовин: кальцій, залізо, магній, калій, фосфор, цинк, натрій, йод і т.п. Вона корисна для людей із захворюваннями серцево-судинної системи, знижує рівень холестерину, є відмінним продуктом для профілактики атеросклерозу. Завдяки пектинам у складі лічі зменшують запальні процеси у шлунку та кишківник. У Китаї цей фрукт вважають натуральним афродизіаком, а жителі Індії називають його плодом любові через вплив на сексуальний потяг.
Рекомендації щодо правильного приготування та вживання продуктів, багатих на вітамін С
Вживайте овочі та фрукти по можливості свіжими та повністю, а не у вигляді салатів. Овочі кидайте відразу в киплячу воду для зниження часу термообробки або готуйте на пару. Для обробки та нарізки овочів та фруктів використовуйте керамічні інструменти.
Багато фруктів та ягід містять біофлавоноїди, які захищають вітамін С від передчасного руйнування і у 20 разів підвищують його дію. Той, хто з'їдає цілий лимон або апельсин разом зі шкіркою (що наполегливо радять сучасні біохіміки), отримує у 20 разів сильніший вплив вітаміну, ніж той, хто п'є сік цитрусових.
Корисні добавки з вітаміном С
Важливо знати, що вода, тепло, повітря та світло руйнують вітамін Ц у їжі, тому завжди рекомендується вживати сирі та свіжоприготовлені фрукти та овочі. Їх варто готувати як можна в меншій кількості води та швидко. При сьогоднішньому способі життя важко належним чином зберегти вміст вітаміну С у продуктах перед їх вживанням, тому його можна приймати у добавках. І той і інший варіант наш організм розпізнає та засвоює добре.
Кращі добавки з вітаміном С у Фітомаркеті
Вітамін С з Ацеролою полуниця таблетки 500 мг №100
Головна перевага цього вітаміну – у формі випуску. Буферний Вітамін С представлений аскорбатом натрію, що забезпечує його резистентність до зміни рН шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Крім того, він не чинить дратівливої дії на слизову оболонку, оскільки активна речовина замість кислоти містить натуральні екстракти ягід ацероли (барбадоської вишні) та шипшини, цитрусові біофлавоноїди та рутин, які підвищують біозасвоєння нутрієнта, мають антиоксидантний ефект, зміцнюють судини. Бонусом добавки є приємний полуничний смак .
Вітамін С Буфер з ацеролою підходить для людей з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, виразковою хворобою, гастритом на тлі підвищеної кислотності, а також для людей з ризиком виникнення запальних захворювань ШКТ.
Вітамін С із шипшиною 120 таблеток ТМ Вансітон / Vansiton
Цей продукт містить вітамін С з пролонгованим ефектом і є антиоксидантом, що допомагає виводити вільні радикали. Біофлавоноїди шипшини у складі добавки багаторазово посилюють ефект аскорбінової кислоти, покращують її засвоєння та прискорюють відновлювальні процеси (загоєння дрібних ран, опіків, пошкоджень тканин зв'язок тощо).
Ацерола вітамін С комплекс 500 мг жувальні таблетки №90 ТМ Кантрі Лайф / Country Life
Дієтична добавка Ацерола вітамін С виробництва ТМ Country Life (США) містить дуже важливу для організму аскорбінову кислоту, отриману з цитрусових бівофлавонідів та екстракту ацероли (барбадоської вишні). Плоди цих рослин є джерелом великої кількості вітамінів С та К. Прийом даного препарату дозволяє заповнити дефіцит нутрієнтів, які відіграють ключову роль у підтримці здоров'я та активного способу життя.
Згідно з європейським регламентом, будь-яка добавка з етикеткою «Вітамін С» може бути представлена однією з п'яти сполук:
- L-аскорбінова кислота (фактичний вітамін ц),
- Натрій-L-аскорбат,
- Калій-L-аскорбат,
- Кальцій (або магній)-L-аскорбат,
- L-аскорбіл-6-пальмітат.
Вони відрізняються за деякими параметрами, наприклад, як окислення ДНК. Переважними є калі-L-аскорбат, кальцій (або магній)-L-аскорбат і аскорбіл-6-пальмітат, які часто використовуються в антиоксидантних добавках.
Пам'ятайте! Дієтичні добавки не повинні замінювати здорове та збалансоване харчування.
Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.