Зміст:
➦Користь шпинату
➦Користь шпинату для жінки
➦Користь шпинату для чоловіка
➦Як корисніше їсти шпинат??
➦Шпинат: шкода для тіла
➦Застосування в медицині
➦Застосування в кулінарії
➦Як вибрати шпинат?
➦Як зберігати листову зелень
Шпинат - це справжній суперпродукт. Він поєднує в собі тонни поживних речовин в унікальній низькокалорійній формі. Темні листові овочі важливі для нормального стану зовнішніх тканин і кісток. Вони також зазвичай містять велику кількість білка, заліза, вітамінів і мінералів.
Користь шпинату
Можливі переваги від регулярного вживання шпинату включають поліпшення можливості контролювати кількість глюкози в крові. У діабетиків відбувається зниження ризику розвитку раку, поліпшується стан скелета. Листова зелень постачає організм багатьма мінералами та вітамінами, які можуть забезпечити нормальну роботу нашого тіла.
Шпинат - відмінне джерело:
➤ Вітаміну А. Зелень з високим вмістом каротиноїдів, які ваше тіло може перетворити на вітамін А.
➤ Вітаміну С. Цей вітамін є потужним антиоксидантом, який підтримує здоров'я шкіри та імунну функцію.
➤ Вітаміну К1. Цей вітамін необхідний для згортання крові. Примітно, що один лист рослини містить більш ніж половину добової дози.
➤Фолієвої кислоти. Це з'єднання, також відоме як фолат або вітамін B9, життєво важливо для вагітних жінок і необхідно для нормального функціонування клітин і зростання тканин.
➤ Заліза. Це відмінне джерело мінералу. Залізо допомагає створювати гемоглобін, який доставляє кисень тканинам вашого тіла.
➤ Кальцію. Цей мінерал необхідний для здоров'я кісток і є важливою сигнальною молекулою для вашої нервової системи, серця і м'язів.
➤ Шпинат також містить кілька інших вітамінів і мінералів, включаючи калій, магній і вітаміни B6 і E.
Також дослідження проведене серед більш ніж 400 дітей з астмою у віці від 6 до 18 років і більш як 500 дітей без астми показало, що ризики розвитку астми були нижче серед тих, хто вживав листову зелень. Бета-каротин відмінно блокує астматичні напади, тому вона так корисна для проблем з диханням.
Користь шпинату для жінки
Жіночий організм частіше за інших страждає від анемії через підвищену необхідність в залізі. Шпинат відмінно справляється з насиченням тіла мінералами та вітамінами. Він корисний при порушеннях менструального циклу завдяки високим дозам вітамінів групи В. Допомагає усунути болі внизу живота при порушеннях циклу. Лікарі часто рекомендують зелені листові овочі при ймовірності викидня.
Крім того, в зелені багато вітамінів для забезпечення майбутньої дитини поживними речовинами. А під час лактації листова зелень здатна насичувати грудне молоко корисними мікроелементами. Покращуючи роботу імунної та шлунково-кишкової системи матері, пагони допомагають жінці відчувати себе краще під час і після вагітності.
Користь для шкіри
Наявність в зелені вітаміну А, який уповільнює вироблення шкірного себума в волосяних фолікулах для підтримки стану шкіри та волосся. Саме надлишки жиру можуть викликати акне, а його контроль дозволяє розв'язувати дерматологічні проблеми. Вітамін А також необхідний для росту всіх тканин тіла, включаючи шкіру і волосся.
Листова зелень часто містить значні дози аскорбінової кислоти, що має вирішальне значення для утворення в тілі колагену. Він забезпечує нормальний тонус шкіри та здоров'я волосся.
Дефіцит заліза часта причина облисіння. При хорошому харчуванні та вживанні продуктів багатих на залізо, можна уникнути випадання волосся і поліпшити стан тіла.
Користь для волосся
Шпинат сприяє росту волосся і виникненню нових фолікулів, завдяки вмісту вітамінів В, С і Е, калію, кальцію, магнію та омега-3 жирних кислот. Залізо насичує кров киснем, що сприяє поліпшенню якості волосяного покриву і стимулює кровообіг в шкірі голови. Він також перешкоджає випаданню локонів, допомагаючи відновити їх структуру.
Користь шпинату для чоловіка
Шпинат сприяє посиленню потенції завдяки високому вмісту білків і токоферолу. Жирні кислоти та вітаміни групи В також корисні для чоловічого лібідо і контролю рівня ерекції. Відновлення нормального сперматогенезу вкрай важливо для чоловіків у віці та для пар, які планують завести дітей. Його листя здатні задовольнити денну потребу у вітаміні К1 і цинку. Він позитивно впливає на чоловічий гормональний фон і може служити профілактикою багатьох дисфункцій.
Користь від щоденного вживання цієї зелені також у швидкому насиченні організму білком і амінокислотами, що вкрай важливо для спортсменів. Його часто називають будівельним матеріалом для м'язів, а м'ясні страви зі шпинатом набувають пікантного смакового відтінку.
Як корисніше їсти шпинат?
Шпинат можна вживати в будь-якому вигляді, його величезна перевага в тому, що навіть при термічній обробці він зберігає більшість поживних речовин. Молоді пагони краще підходять для салатів або легких соусів. Універсальний соус із зелені відмінно поєднується з м'ясом, морепродуктами та сиром. Грубе та зріле листя слід тушкувати, готувати на пару або обсмажувати. Ви можете сміливо додавати шпинат у звичні вам страви, пюре, супи, піцу, пироги, пасту. Готуйте з ним свіжі смузі або протеїнові коктейлі, робіть брускети та додавайте до жирної їжі, для її кращого засвоєння.
Шпинат: шкода для тіла
Шпинат містить речовини, що перешкоджають абсорбції, включаючи високі рівні щавлевої кислоти. Молекули щавлевої кислоти, також звані оксалатами, здатні зв'язуватися з кальцієм і залізом і не дозволяють організму засвоювати їх. Відомо, що високий рівень оксалатів робить залізо і кальцій такими, що набагато менше абсорбуються. Через це організм не отримує достатньої кількості цих елементів, що може перешкодити його нормальному функціонуванню та привести до різних захворювань, пов'язаних з нестачею мінералів.
При прийомі антикоагулянтів, наприклад варфарину, важливо раптово не змінювати кількість споживаної їжі з високим рівнем вітаміну К. Саме він необхідний нам для згортання крові. Проконсультуйтеся про це зі своїм лікарем.
Велика кількість калію в тілі шкідливо для функціонування нирок, тому важливо стежити за його рівнем, особливо якщо нирки погано функціонують. Саме тому шпинат найкраще вводити в раціон як частина повноцінної та живильної дієти.
Корисні вітаміни для жінок:
Застосування шпинату в медицині
Наявність в листової зелені антиоксиданту, відомого як альфа-ліпоєва кислота, допомагає знизити рівень глюкози в крові. Вона запобігає окислювальному стресові у діабетиків. Дослідження даної добавки показало зниження симптомів при вегетативній та периферичній нейропатії у діабетиків. Однак в більшості досліджень використовувалося внутрішньовенне введення альфа-ліпоєвої кислоти, і неясно, чи принесуть пероральні добавки такі ж переваги для діабетиків. Через високий вміст калію шпинат рекомендується людям з підвищеним кров'яним тиском. Калій може допомогти зменшити вплив натрію на організм. Низькою рівень калію може бути серйозним фактором ризику, це призводить до розвитку високого кров'яного тиску. Це ж відбувається при високому споживанні натрію. Шпинат допомагає збалансувати два цих елементи в тілі.
Застосування шпинату в кулінарії
Цю універсальну листову зелень можна їсти в сирому або приготованому вигляді. Він доступний до покупки в замороженому стані, у вигляді консервів і як свіжий листовий продукт. Ось кілька порад, які допоможуть включити у свій раціон більше шпинату:
- ⤔ Додавайте продукт в пасту, супи та запіканки.
- ⤔ Пасерувати зелень в оливковій олії холодного віджиму. Додайте трохи спецій і сир - страва готова.
- ⤔ Використовуйте зелень як доповнення до сендвіча або бутерброду.
- ⤔ Зробіть шпинатний мус для подачі з м'ясом. Зелень відмінно поєднується з артишоками.
- ⤔ Готуйте зі свіжими молодими пагонами смузі.
Як вибрати шпинат?
Свіжий листовий шпинат можна купити цілий рік. Найкраще їсти сезонні овочі з грядки, але тепличні та закордонні варіанти також містять багато вітамінів. Заморожений або консервований шпинат злегка поступається за характеристиками свіжому продукту, проте все ще корисний для нашого тіла.
Вибирайте листя насиченого темно-зеленого кольору без точок і коричневих плям. Не купуйте злегка млявий продукт або зелень, яка виглядає втомленою, інакше є ризик не донести таку покупку до будинку.
Завжди ретельно мийте продукт перед вживанням. Свіжа зелень повинна хрустіти та мати приємний апетитний запах, якщо його немає, то можливо продукт вже полежав на полиці деякий час. Молоде листя шпинату корисніше через велику кількість вітамінів і мінеральних речовин, а ще в них менше щавлевої кислоти.
Як зберігати шпинат та листову зелень
Свіжість зелені легко продовжити при правильному зберіганні. Покладіть куплений продукт у вакуумний контейнер, обов'язково відразу помістіть зелень в холодильну камеру. Термін зберігання шпинату 1-3 діб, але ви можете також вжити його і на 5 день за умови нормального кольору і запаху. Заморожена зелень зберігається від 30 до 45 діб.