Гіповітаміноз та авітаміноз - причини виникнення та методи лікування

Замовити вітаміни

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Гіповітаміноз та авітаміноз - причини виникнення та методи лікування

Зміст:

➦ Що таке авітаміноз?

➦ Можливі причини виникнення авітамінозу

➦ Симптоми авітамінозу у дорослих

➦ Як поповнити дефіцит вітамінів?

➦ Профілактика гіповітамінозу у дорослих та дітей

➦ Як уникнути авітамінозу?

➦ Коли варто звернутися до лікаря?

Наш раціон складається з білків, жирів та вуглеводів. Але є й інші поживні речовини, що не менш важливі для організму. Це – вітаміни. Попри те, що вони потрібні нам у мікроскопічних дозах, їхній дефіцит може негативно позначитися на стані здоров'я.


Що таке авітаміноз?

Що таке авітаміноз?

Вітаміни (від лат. vita - «життя») — група низькомолекулярних органічних сполук різноманітної хімічної природи, що мають високу біологічну активність. З 2012 року і до теперішнього часу науковою спільнотою офіційно визнано 13 вітамінів: A (ретинол), B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), В3 (РР, нікотинамід), В5 (пантотенова кислота та її солі), В6 (піридоксин), В7 (біотин), В9 (фолієва кислота та її солі – фолати), В12 (ціанокобаламін), С (аскорбінова кислота), D (кальцифероли), Е (- α-, β-, γ-токофероли), К (філлохінон).

Основне завдання вітамінів - забезпечення каталітичної функції у складі активних центрів різноманітних ферментів, а також участь у гуморальній регуляції як екзогенні прогормони та гормони.

У медицині розглядають два основних хворобливих станів, пов'язаних з вітамінами:

  • авітаміноз - при повній відсутності будь-якого вітаміну
  • гіповітаміноз - при нестачі речовини.

Зазвичай люди не розрізняють ці поняття, називаючи будь-який ступінь дефіциту вітамінів авітамінозом. Однак нині повна відсутність цих речовин існує тільки в країнах третього світу, а також зустрічається в осіб, які страждають від недоїдання, хронічного алкоголізму, травної мальабсорбції, надмірної ниркової екскреції. У житті ми частіше стикаємося із гіповітамінозом.

Можливі причини виникнення авітамінозу

Вітаміни бувають водорозчинними та жиророзчинними. У першому випадку вони всмоктуються безпосередньо кишківником і не запасаються в організмі, оскільки вільно циркулюють у крові. У другому випадку (вітаміни А, D, Е, К) їм потрібна жовч для подолання кишкового бар'єра та певні транспортні білки, що пояснює їхню потребу в запасанні. Вітаміни можуть потрапляти в організм зі споживаною їжею, синтезуватися мікрофлорою кишківника (вітамін К), а також вироблятися шкірою під дією ультрафіолетових променів (вітамін D).

Причини дефіциту вітамінів різноманітні та включають:

  • Недостатнє споживання з їжею, релігійні заборони, виключення певних груп продуктів (веганство).
  • Гельмінтози, лямбліози та інші глистові інвазії.
  • Дисбактеріоз кишківника.
  • Інфекційні захворювання.
  • Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, цукровий діабет, хвороби печінки та щитоподібної залози, харчові алергії.
  • Перебування в умовах високої температури або холоду.
  • Надлишок вуглеводів в їжі, переважно борошняне харчування, нестача білка в їжі.
  • Генетичні дефекти коферментутворювальних ферментів.
  • Різке зниження якості молока та молочних продуктів.
  • Фізична та нервова напруга.
  • Підвищена потреба у вітамінах при посиленому зростанні у дітей, при вагітності, годуванні груддю.
  • Тривале приймання лікарських препаратів.
  • Порушення умов зберігання продуктів та правил їхньої кулінарної обробки.
  • Дефіцит ультрафіолету.

Вагітні жінки, затяті курці, алкоголіки, а також люди з розладами травлення, такими як хвороба Крона, наражаються на найбільший ризик розвитку авітамінозу жиророзчинних вітамінів.

Фактором ризику дефіциту поживних речовин є тривале використання антибіотиків та протисудомних препаратів.

Вживання деяких продуктів може придушувати засвоювання вітамінів. Наприклад, сирі яєчні білки у раціоні викликають дефіцит біотину, оскільки містять речовину авідин, що знижує його засвоєння.

Вегетаріанці та вегани схильні до ризику дефіциту вітаміну В12, оскільки рослини його не виробляють. Крім того, він може бути відсутнім у людей, які перенесли операцію зі зниження ваги, оскільки ця процедура ускладнює вилучення поживної речовини з їжі.

Симптоми авітамінозу у дорослих

Симптоми авітамінозу у дорослих

Дефіцит вітамінів може спричинити порушення здоров'я, що виражаються низкою неприємних симптомів. Таким чином організм намагається повідомити нам про потенційну нестачу вітамінів та мінералів.

Загальні симптоми включають:

➤ нездужання

➤ втому

➤ порушення сну

➤ низьку працездатність

➤ погіршення стану шкіри

➤ часті застуди та інфекційні захворювання.

Зовнішні симптоми

Проблеми із зором

Багато захворювань органів зору: куряча сліпота, пігментний ретиніт, гемералопія, ксерофтальмія, екзематичні ураження повік, поверхневий кератит, ураження рогівки, кон'юнктивіт пов'язані з дефіцитом вітаміну А.

Куряча сліпота - стан, при якому знижується здатність людей бачити при слабкому освітленні або в темряві, є однією з перших ознак низького споживання вітаміну А. Цей нутрієнт необхідний для виробництва родопсину, пігменту, що міститься в сітківці ока, який допомагає нам бачити вночі.

Ксерофтальмія або синдром сухого ока, що виражається сухістю рогівки та кон'юнктиви – ще один ранній симптом дефіциту вітаміну А.

Ламке волосся та нігті

Ламкість, витончення або розшарування волосся та нігтів може свідчити про нестачу біотину, відомого також під назвою вітаміну B7. Він допомагає організму перетворювати їжу на енергію. Інші симптоми дефіциту біотину включають хронічну втому, м'язовий біль, судоми та поколювання в руках та ногах. Крім того, причиною ламкості нігтів та випадання волосся може бути нестача вітамінів А та Е.

Проблеми зі шкірою

Сухість, лущення шкіри, свербіж, тріщини, акне, поява передчасних зморшків і ділянок «гусячої шкіри», екземи та дерматити можуть виникнути через низький рівень вітаміну С, К, Е, а також вітамінів групи В.

✓ Вітамін С бере участь у виробленні колагену, сприяє загоєнню ран та тріщин, які можуть з'явитися на сухій шкірі.

✓ Тіамін (вітамін В1) покращує рельєф шкіри, підвищує її пружність, запобігає процесам старіння.

✓ Рибофлавін (вітамін В2) нормалізує обмінні процеси в шкірі, усуває лущення і сухість, має ранозагоювальну дію.

✓ Ніацин (вітамін В3) розширює судини та покращує кровообіг, нормалізує секрецію шкірного сала, загоює мікротріщини та інші пошкодження шкіри, прискорює процеси регенерації.

✓ Піридоксин (вітамін В) має зволожувальні, поживні та захисні властивості, прискорює загоєння, захищає шкіру від ультрафіолету та агресивного впливу навколишнього середовища.

Фолієва кислота (вітамін В9) нормалізує вироблення шкірного сала, захищає від запальних та вугрових висипів.

✓ З нестачею в раціоні вітаміну Е пов'язане раннє старіння організмів, зокрема й шкірних покривів, поява пігментних плям.

Виразки на слизовій та тріщини біля рота

Ураження в роті та навколо нього можуть бути частково пов'язані з недостатнім споживанням певних вітамінів або мінералів. Наприклад, афтозні виразки часто є результатом дефіциту заліза або вітамінів групи В. В одному невеликому дослідженні близько 28% пацієнтів з виразками в роті мали дефіцит тіаміну (вітамін B1), рибофлавіну (вітамін B2) і піридоксину (вітамін B6).

Кутовий хейліт, стан, при якому куточки рота тріскаються, розщеплюються або кровоточать, може бути викликаний недостатнім споживанням вітаміну А та групи В, особливо рибофлавіну.

Кровоточивість ясен та синці

Часто причиною кровоточивості ясен є грубе чищення зубів або пародонтит, але справа може бути в нестачі вітаміну С. Він відіграє важливу роль у загоєнні ран та імунітеті, є антиоксидантом, що запобігає пошкодженню клітин.

Носові кровотечі та підвищена кровотеча ясен виникають також через брак вітаміну К. Про нестачу вітамінів С і К можна дізнатися за утворенням помітних підшкірних гематом, що виникають навіть при легкому ударі. Лупа і себорейний дерматит, що виражаються свербінням та лущенням шкіри на голові – симптоми шкірних захворювань внаслідок порушення вироблення шкірного сала. Лупа в основному обмежується шкірою голови, у той час, як себорейний дерматит може з'являтися на обличчі, верхній частині грудей, пахвах і паху. Імовірність цих шкірних захворювань надвисока протягом перших 3 місяців життя, у період статевого дозрівання та в середині дорослого життя.

Стійка лупа та плями, що лущаться на голові, бровах, вухах, повіках і грудях можуть бути викликані різними факторами, в тому числі й дієтою з низьким вмістом вітаміну А, ніацину (вітаміну B3), рибофлавіну (вітаміну B2) і піридоксину (вітаміну B6).

Порушення росту, ламкість кісток, м'язова слабкість, проблеми із зубами

Вітамін D впливає на метаболізм кальцію, тому його дефіцит може бути причиною частих переломів, слабкості в м'язах, деформації кісток у дітей, розхитування зубів, частого карієсу. Розхитування та випадання зубів здатний привести брак у раціоні вітаміну С. М'язову слабкість, судоми та спазми м'язів викликає також і тривалий дефіцит вітаміну Е в раціоні.

Психологічний стан

Авітаміноз можна визначити також за яскравими симптомами психологічного характеру.

До них відносяться:

✓ швидка стомлюваність

✓ слабкість

✓ дратівливість

✓ запаморочення

✓ розлади сну (сонливість та безсоння)

✓ депресія

✓ труднощі з концентрацією, пам'яттю та мисленням

✓ зниження лібідо.

Відомо, що дефіцит вітамінів групи В порушує роботу нервової системи. Такі симптоми, як чутливість до шуму, відсутність апетиту, забудькуватість, неможливість сконцентруватися на чомусь, труднощі з навчанням, а також погіршення сну, млявість, пригніченість вказують на нестачу цих нутрієнтів.

При глибокому дефіциті В1 змінюється особистість: людина стає дратівливою, апатичною, пригніченою, безглуздою, нетерпимою, безініціативною, невпевненою в собі.

Вітамін В12 сприяє виробленню еритроцитів та ДНК, а також покращує функцію нейромедіаторів. Його нестача здатна викликати анемію, яка виражається втомою, слабкістю, безсонням та денною сонливістю. Погіршення пам'яті також може бути пов'язане з браком вітаміну D.

Інші симптоми

Про загрозу авітамінозу можна судити за такими симптомами, як повільне загоєння ран, часті та затяжні застуди, схильність до інфекційних захворювань, чутливість зубної емалі, запалення слизових оболонок, порушення випорожнень, втрата апетиту та різке зниження ваги.

Можливі наслідки нестачі вітамінів

 Возможные последствия нехватки витаминов

Нестача поживних речовин змінює функції та процеси організму на базовому клітинному рівні, тому може призвести до серйозних біологічних порушень. 

Вітамін А

Першими ознаками дефіциту вітаміну А є проблеми з очима. Розвивається куряча сліпота – захворювання, що характеризується порушенням адаптації очей до темряви. Подальше прогресування хвороби призводить до пошкодження рогівки - ксерофтальмії, яка полягає у висиханні та потовщенні кон'юнктиви та рогівки. На відкритих кон'юнктивах очного яблука розвиваються плями Біто, які виглядають як трохи підняті, поверхневі пінисті нарости, що складаються із залишків епітелію та його виділень. Надалі рогівка стає каламутною, може розвинутися ерозія, здатна призвести до її руйнування та сліпоті.

Вітамін В1 (тіамін)

Брак цього вітаміну призводить до серйозного ураження центральної нервової системи, яке називається бері-бері (вперше було зафіксовано в Африці). Це захворювання типове для населення, яке харчується виключно рисом.

Гостре захворювання розвивається протягом кількох діб і закінчується паралічем. Хронічна форма призводить до виникнення серйозних ускладнень у роботі нервової та серцево-судинної систем: невритів, парезів, сильної м'язової слабкості, атрофії м'язів, серцевої недостатності, пригніченості, дратівливості, труднощів з навчанням. Дитяча форма бері-бері діагностується у немовлят, якщо у їх матерів спостерігається нестача тіаміну.

Вітамін В3, PP (ніацин)

Небезпека гострого дефіциту ніацину полягає у ризику виникнення тяжкого захворювання – пелагри. Ця хвороба вражає шкіру та слизові оболонки, супроводжується порушеннями випорожнень, болісною діареєю, дерматитами, призводить до нервово-психічних розладів (недоумкуватість). Якщо пацієнт не отримує належного лікування, протягом 4-5 років може померти. Зараз це тяжке захворювання буває рідко, але його початкові симптоми трапляється досить у районах, де кукурудза становить основний харчовий продукт.

Якщо в раціоні не вистачає фруктів та овочів, м'яса та молока, а дієта в основному складається з продуктів, багатих на крохмаль, люди починають хворіти на пелагру. Особливо лютує хвороба в дощові роки, коли кукурудза не встигає повністю дозріти. У деяких випадках це захворювання може викликати хронічний алкоголізм.

Вітамін В9 (фолат)

Фолієва кислота особливо важлива для жінок дітородного віку. Її дефіцит може спричинити дефекти нервової трубки у майбутньої дитини. Крім того, брак фолієвої кислоти призводить до зниження синтезу білка, анемії, високого ризику розвитку серцево-судинних захворювань, може вплинути на психіку депресивними синдромами або анорексією в найсерйозніших випадках.

Вітамін B12

Відіграє важливу роль у виробництві еритроцитів і необхідний для розмноження клітин та координації нервової системи. Дефіцит вітаміну В12 може виникнути, коли людина взагалі не вживає продукти тваринного походження (веган), при хронічному алкоголізмі та кишкових захворюваннях. Це призводить до анемії, викликає почуття втоми, зміни настрою, пожовтіння шкіри або виразки.

Симптоми важкого дефіциту включають:

➠ оніміння ніг, рук або ступнів

➠ проблеми з ходьбою та рівновагою

➠ анемію

➠ лейкопенію

➠ тромбоцитопенію

➠ втрату пам'яті

➠ труднощі з мисленням.

Вітамін С

Тривалий брак або відсутність в організмі вітаміну аскорбінової кислоти може призвести до смертельно небезпечного захворювання - цинги, яка пригнічує імунну систему, послаблює м'язи та кістки й змушує людей відчувати втому та млявість.

Цинга характеризується такими симптомами:

► кровоточивість ясен

► розхитування та випадання зубів

► часті носові кровотечі

► утворення геморагічного висипу

► крововиливи на руках та на ногах

► болі в кінцівках та суглобах

► загальна слабкість та швидка стомлюваність

►зниження імунітету

► сильні набряки.

На пізній стадії можливі переломи кісток, крововиливи у внутрішні органи, гангренозний гінгівіт (відмирання тканин ясен). Симптоми починають виявлятись через 4-6 місяців, а через 1-3 місяці при повній відсутності вітаміну С виникають клінічні ознаки.

Вітамін D

Авітаміноз цього нутрієнта викликає захворювання на рахіт у дітей. Ця патологія торкається новонароджених та дітей перших років життя. Тяжка форма призводить до деформації кісткової тканини. Низькі концентрації вітаміну D можуть призвести до розм'якшення кісток у дорослих – остеомаляції та підвищеного ризику переломів та падінь -  остеопорозу.

Численні дослідження підтвердили збільшення ризику розвитку саркопенії (втрати скелетної м'язової маси та функції м'язів) при дефіциті гормону D (менш як 25 нг/мл). Тяжка саркопенія призводить до втрати самостійності обслуговування та повної залежності від оточення.

Вітамін Е

Авітаміноз вітаміну Е знижує статеву функцію у чоловіків. Дефіцит цього нутрієнта у жінок може призвести до мимовільного переривання вагітності. Тривала нестача вітаміну Е в раціоні викликає раннє старіння, м'язову слабкість та судоми, особливо в руках та ногах, підвищену стомлюваність, спазми м'язів.

Як поповнити дефіцит вітамінів?

Як заповнити дефіцит вітамінів?

Вітаміни в дуже малих кількостях допомагають нам підтримувати здоров'я та хорошу форму. Деякі з них синтезуються в організмі, але більшість повинні надходити ззовні: з харчовими продуктами або у вигляді вітамінних добавок.

Поповнення вітамінів шляхом харчування

Щоб споживання вітамінів було регулярним, необхідно адаптувати свою дієту, ввівши в щоденний раціон відповідні продукти.

Назва вітаміну

Харчові продукти, що містять його

Вітамін А

яйця, молочні продукти, печінка, риб'ячий жир, капуста, морква, абрикоси

Вітамін B1

цілозернові крупи, бобові, пивні дріжджі, вівсянка, птиця, висівки, шпинат, бобові

Вітамін B2

молочні продукти, яйця, дріжджі, молюски, печінка, помідори, листова зелень.

Вітамін B3

м'ясо, риба, бобові, авокадо, інжир, зелений горошок, гречка, гриби.

Вітамін B5

гриби, риба, сочевиця, яйця, м'ясо, горіхи, овочі зеленого кольору, цвітна капуста.

Вітамін В6

капуста, картопля, банани, м'ясо, волоські горіхи, помідори, цитрусові, полуниця.

Вітамін B8

субпродукти, сочевиця, кукурудза, горіхи, соя, листова зелень, буряк, дріжджі.

Вітамін B9

капуста, салат, броколі, шпинат, субпродукти, насіння, бобові.

Вітамін B12

будь-які продукти тваринного походження, субпродукти, яловичина, баранина, молюски, жирна риба

Вітамін С

багато фруктів (апельсин, полуниця, ківі тощо), овочі (перець, капуста, буряк) та ягоди

Вітамін D

жирні сорти риби (лосось, сом, скумбрія, сардини, тунець), рибна ікра, яєчний жовток, молочні продукти, устриці, лісові гриби та насіння.

Вітамін Е

оливкова, рапсова, мигдальна та горіхова олія першого віджиму

Вітамін K

зелені овочі, петрушка, шпинат, салат, помідори

Забезпечення вітамінами з їжі залежить від безлічі факторів: наприклад, жиророзчинні каротиноїди краще засвоюються в поєднанні з жирами. Таким чином, щоб отримати вітамін А з моркви її необхідно дрібно натерти та тушкувати зі сметаною, що містить емульгований жир. Вітамін С, навпаки, при нагріванні швидко розкладається, а вітамін В2 руйнується сонячним світлом. Поповнити дефіцит вітамінів можна приймаючи їх у вигляді дієтичних добавок.

Вітамінні препарати можуть бути представлені у таких формах:

  • Синтетичні вітаміни та полівітаміни.
  • Синтетичні вітаміни + мінерали у формах із низькою біодоступністю (сульфати, оксиди). 95% всіх вітамінно-мінеральних комплексів в наших аптеках належать до цієї групи.
  • Комплексні вітаміни, отримані біотехнологічним способом або з рослинної/тварини з доповненнями: екстракти лікарських рослин, суміші сушених овочів, ягід, фруктів, поживні компоненти (амінокислоти, гідролізати білків, нуклеїнові кислоти, метаболіти, ферменти).
  • Рослинні концентрати – спеціальним чином оброблені та концентровані фрукти, трави та ягоди та інколи пекарські дріжджі Saccharomyces cerevisiae) як джерело вітамінів мінералів.
  • Ферментовані вітаміни та мінерали.
  • Ренатуровані вітаміни та мінерали.

Вітамінні комплекси доцільно приймати курсами. Весна – період, коли вміст вітамінів в овочах та фруктах значно знижується, особливо після кулінарної обробки. Це час, коли варто підтримати організм мультивітамінами із добавок. У складі якісних БАД вітаміни залишаються дієвими до кінця терміну придатності (і насправді ще кілька років).

Багато вітамінів, які знаходяться в препаратах, витягують із природної сировини або їх синтезують культури бактерій, тому вони є абсолютно натуральними.

Вітамін D3 (Вітамін Д3 ) 1000 МО 150 мг капсули №90
Біотин (Biotin) 5000 мкг капсули №60
Вітаміни для волосся, шкіри та нігтів веганський мармелад №60
Maxi-Hair порятунок шкіри голови Кантрі Лайф / Country Life 30 веганських капсул

Профілактика гіповітамінозу у дорослих та дітей

Профілактика гіповітамінозу у дорослих та дітей

Профілактика гіповітамінозу полягає в організації якісного харчування та правильного способу життя.

Для цього необхідно:

✦ забезпечити збалансований раціон;

✦ відмовитися від шкідливих звичок;

✦ уникати стресів;

✦ нормалізувати режим праці та відпочинку;

✦ стежити за вагою;

✦ не приймати ліки без призначення лікаря;

✦ вчасно лікувати захворювання, що призводять до гіповітамінозу (органів ШКТ, харчові алергії);

✦ вести активний спосіб життя, займатися спортом, частіше бувати на свіжому повітрі;

✦ загартовувати організм;

✦ при необхідності приймати полівітамінні комплекси; 

✦ в осінній та зимовий період вживати ферментовані овочі (капуста, огірки, помідори), натуральні вітамінні коктейлі із заморожених ягід, трав'яні чаї;

✦ ретельно стежити за раціоном матері, що годує, для профілактики гіповітамінозу у немовлят.

Як уникнути авітамінозу?

Уникнути авітамінозу допоможе продуманий раціон, який включає не тільки продукти, що є джерелом вітамінів, але й ті, що необхідні для засвоєння. Крім того, неправильне приготування та зберігання їжі руйнує корисні мікронутрієнти. Так, у нарізаному салаті вже за пару годин вітамінів стає у кілька разів менше.

Наступні правила допоможуть максимально зберегти вітаміни в їжі:

➤ Готуйте страви самостійно, не купуйте вже приготовлені, так ви зможете гарантувати їхню свіжість.

➤ Відмовтеся від вживання фастфудів, консервованих продуктів.

➤ Не тримайте заморожені продукти довго в холодильнику, готуйте частіше.

➤ Під час смаження втрачається близько 50% вітамінів, що містяться в продуктах, тому вибирайте приготування на пару, тушкування, запікання, варіння.

➤ Овочі кидайте в киплячу воду, використовуйте мінімальну термообробку.

➤ Варіть і тушкуйте в невеликому об'ємі рідини, щоб не зливати відвар, наповнений вітамінами.

➤ Не переварюйте продукти, свіжоморожені овочі та фрукти готуйте відразу після миття, не розморожуючи.

➤ Їжте овочі та фрукти по можливості свіжими та повністю, не нарізайте їх заздалегідь.

➤ Їжте фрукти зі шкіркою (якщо впевнені в їхній біоякості), тому що вона містить біофлавоноїди, що підсилюють дію вітамінів.

Коли варто звернутися до лікаря?

Авітамінозу часто не надають особливого значення. Багато хто не розуміє, що втома, сонливість, дратівливість, лупа або проблеми зі шкірою можуть бути викликані нестачею вітамінів. Усунення дефіциту цих поживних речовин є важливим для оптимального росту, розвитку та функціонування організму.

Виявивши у себе ознаки авітамінозу або помітивши погіршення стану без видимих причин, варто звернутися до лікаря. Лікуванням гіповітамінозу займаються педіатри, терапевти, лікарі-імунологи, а також дієтологи-нутриціологи. Лікар може визначити цей стан за характерними ознаками. Аналіз крові на вміст певного вітаміну підтвердить діагноз.

Якщо дефіцит вітамінів пов'язаний із неправильним харчуванням, лікар запропонує скоригувати раціон або призначить вітамінний комплекс. Якщо авітаміноз має ендогенний характер і вітаміни погано засвоюються внаслідок захворювань органів шлунково-кишкового тракту, може знадобитися прийом гастроентеролога.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловите свою думку, запитайте чи напишіть відгук.

Відповідаємо на запитання у коментарях

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре