Бузина чорна: корисні властивості та застосування

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Бузина чорна: корисні властивості та застосування

Зміст:

➦ Бузина чорна: що це таке і де росте

➦ Де застосовується бузина?

➦ Корисні властивості бузини

      ➦ Харчова цінність

      ➦ Які хвороби лікує бузина чорна

➦ Плоди бузини в народній медицині

➦ Найбільш популярні добавки з бузиною в Фітомаркет

➦ Рецепти застосування бузини чорної

➦ Шкода й протипоказання

➦ Резюме

Чорна бузина - листопадний чагарник сімейства адоксових. Греки і римляни вирощували її в лікувальних цілях і вважали священною рослиною, що охороняє будинок. Сучасні дослідження показують, що препарати на основі чорної бузини допомагають в лікуванні гіперліпідемії, знижують ризик серцево-судинних захворювань, допомагають при застуді та грипі, підвищують імунітет, вирішують безліч інших проблем зі здоров'ям. У сьогоднішній статті ми розберемо, наскільки корисна чорна бузина для організму людини.

Бузина чорна: що це таке і де росте

Бузина чорна: що це таке і де росте


Бузина чорна деревоподібна (Sambucus nigra) - це невисоке дерево або листопадний чагарник зі стовбуром до 30 см в діаметрі, з потрісканою попелясто-коричневою корою, округлою кроною, з великою кількістю жовтої сочевиці, розташованої на молодих гілках. Інші її назви: «бузовнік», «порожниста трава», «самбука», «пищалка». Вважається, що латинська назва рослини «самбукс» безпосередньо пов'язана з самбукою - східним музичним інструментом, виготовленим з його дерева.

Лист бузини великий, перистий, довгасто-овальної форми, зверху тьмяно-зелений, знизу сіруватий. Квітки жовтувато-білі, ароматні, дрібні, п'ятипелюсткові, з шиповидним віночком. Вони зібрані у великі плоскі верхівкові щітки діаметром до 20 см. Плоди бузини чорно-фіолетового кольору, соковиті, ягодоподібні, з 2-4 кісточками всередині.

Ареал зростання великий, включає острова Мадейра і Азорські, Туніс і Алжир, Північну Америку, Туреччину, Іран, Азербайджан, Грузію, Вірменію, Україну, Молдову, країни Балтії, Білорусь, Росію, Нову Зеландію. Зростає в підліску, в хвойних і листяних лісах, місцями утворюючи зарості.

Де застосовується бузина?

Де застосовується бузина?


Ще в середні століття її використовували в лікувальних, декоративних і косметичних цілях, а також в кулінарії. А ще в народі завжди пов'язували бузину з вигнанням нечистої сили, захистом від прокльонів, процвітанням, міцним сном, чарами і ворожінням.

На відміну від червоної неїстівної бузини, чорна, навпаки, їстівна ягода. На смак вона кисло-солодка, підходить для варення, компотів і киселів, мармеладу й желе. У Словаччині та Чехії з квіток готують сироп. Її часто використовують у виноробстві та кулінарії. Вичавлений сік стає основою для сиропів і мусів, варення й мармеладу, портвейну та навіть шампанського.

Квіти додають в трав'яні напої, чай і випічку. На основі соку плодів виготовляють домашні плодово-ягідні вина, а також пиво для чоловіків, яке допомагає позбутися проблем з сечостатевої системою та високим тиском.

Бузина дуже декоративна, відрізняється художнім листям, витонченими плодами, мережевим суцвіттям, тому її часто вирощують в парках і садах для прикраси ландшафту. Цвітіння бузини з травня по червень, а плоди дозрівають до вересня і довго залишаються на гілках, ефектно прикрашаючи сад.

Відомо, що ця рослина відлякує пацюків і мишей, тому чорну бузину висаджують навколо пагорбів та сараїв. Гілки підходять для захисту зерносховищ від довгоносиків, як інсектицид проти клопів, гусениць агрусу і черносмородінових кліщів.

Квітки використовуються у ветеринарії при ревматизмі і простудних захворюваннях у коней і великої рогатої худоби.

З стиглих ягід виходять нешкідливі пурпурні і червоні барвники, які використовуються в харчовій і текстильній промисловості.

Корисні властивості бузини

Чорна бузина має широкий спектр цілющих властивостей. Це унікальна рослина, як ліки використовують практично всі її частини: квітки, ягоди, листя, кору, коріння й гілки.

Чорна бузина має наступну лікувальну дію:

  • знімає жар і запалення
  • виводить з організму зайву рідину
  • має сечогінний ефект
  • заспокоює нервову систему
  • сприяє відходженню мокротиння
  • лікує опіки, абсцеси і попрілості
  • володіє дегельмінтируючим і дезинфікуючим ефектом
  • має проносну дію
  • допомагає боротися з вірусами
  • зміцнює імунну систему.

Плоди бузини нормалізують діяльність шлунково-кишкового тракту. Варення і джеми на їх основі рекомендують вживати тим, хто страждає на хронічні запори. Молоде листя бузини, відварене в молоці, застосовують зовнішньо як протизапальний засіб при опіках, фурункулах, попрілості, запаленні гемороїдальних вузлів.

Ягоди бузини сприяють схудненню. Такий вплив на організм обумовлено гормонами, що нормалізують роботу ендокринної системи і стимулють метаболізм, крім того, вона значно знижує апетит.

Крім того, вчені встановили, що плоди рослини здатні «розчиняти» жирові бляшки в судинах, покращувати їх еластичність, зміцнювати стінки і знижувати артеріальний тиск.

Харчова цінність

Харчова цінність


Калорійність (енергетична цінність) бузини становить всього 74 ккал, тому вона не стане причиною зайвої ваги.

Харчова цінність в 100 г:

Вуглеводи

Жири

Білки

Зола

Вода

8,4 г

0,50 г

0,66 г

0,65 г

79,8 г

Корисні якості рослини обумовлені унікальним хімічним складом. Вона містить аскорбінову і яблучну кислоти, рутин, каротин. З жиророзчинних вітамінів тут присутній тільки вітамін A, а з водорозчинних - вітаміни C, B1, B2, B3 (PP), B5, B6 і B9. Мінеральний набір представлений кальцієм, калієм, залізом, магнієм, фосфором, натрієм, цинком, міддю і селеном.

В її складі самбуцин, цукор (глюкоза, фруктоза), дубильні речовини, амінокислоти, органічні кислоти, смоли, пектини, антоціанові барвники, сліди ефірних масел. Незрілі плоди і листя містять глікозид самбунігрін, який розпадається на бензальдегід, глюкозу і синильну кислоту.

Квітки цієї рослини є джерелом каротину, холіну, а також дубильних і парафіноподобних елементів, містять ряд органічних кислот, в тому числі кавову і оцтову, а також яблучну і валеріану. Крім того, в квітках знаходяться ефірні олії, глікозид самбунігрін і етілізобутіл.

Свіже листя багате знову ж каротином і аскорбінової кислотою, є джерелом провітаміну А, алкалоїдів, дубильних речовин, ефірних олій та альдегідів.

Корені містять гіркоту і дубильні речовини, а також сапоніни, а кора - холін, бетулін, тритерпенові сполуки, ефірну олію, метиловий ефір, фітостерини, церіловий спирт, органічні кислоти, цукор, пектин і дубильні речовини.

В ягодах бузини є аскорбінова кислота та глюкоза, багато каротину, амінокислот, різних вільних кислот і барвників.

Мінеральний склад (в 100 г)

Мінерали, кількість

Частка від добової норми

Кальцій

38,0 мг

3,8%

Залізо

1,6 мг

16,0%

Магній

5,0 мг

1,3%

Фосфор

39,0 мг

5,6%

Калій

280,0 мг

6,0%

Натрій

6,0 мг

0,5%

Цінк

0,1 мг

1,0%

Мідь

0,1 мг

6,8%

Селен

0,6 мкг

1,1%

Які хвороби лікує бузина чорна?

Які хвороби лікує бузина чорна?

Наші предки вважали бузину священним деревом і використовували її ягоди для довголіття, підвищення тонусу тіла, очищення крові й стимуляції гормональної активності залоз.

Гален (грецький лікар 2-го століття нашої ери) рекомендував самбуку проти застуди та надлишку слизу. Кількома століттями раніше Пліній Старший приписував їй ті ж властивості. Грецькі знання також поширилися по Азії, і бузина була включена в фармакопею аюрведическої медицини в Індії.

Всюди в Європі її здавна використовували як сечогінний, потогінний і протизапальний засіб. В середні віки воду з ягід бузини (в якій мацерирували квіти) використовували для освітлення кольору обличчя та зменшення веснянок. Квіти й плоди здавна йшли на виготовлення прохолодних напоїв. Навесні її пили багато, щоб очистити організм від токсинів, накопичених за зиму. Легенда, що відноситься до кінця 19 століття, говорить, що американський моряк, який напився в порту алкоголем на основі соку бузини, вилікувався від ревматизму.

Показання до застосування:

  • зниження імунітету
  • ризик онкологічних захворювань
  • малярія
  • гепатит
  • артрит
  • ревматизм
  • захворювання нирок
  • проблеми в ендокринній системі
  • захворювання шлунково-кишкового тракту
  • краснуха, кір
  • інтоксикація
  • застій жовчі

Бузина чорна нормалізує роботу кори надниркових залоз і має помірну гіпотензивну дію. Сьогодні вона застосовується в лікуванні асциту, гепатиту, діабету, жіночих захворювань, клімактеричних розладів, корисна для поліпшення обміну речовин і від тиску. Настоями і відварами усувають головний біль,набряки, лікують виразкову хворобу шлунка, артрит, поліартрит, бронхіт і малярію. Бузина допомагає при порушенні пігментації шкіри, блефариті, кон'юнктивіті, шкірних захворюваннях і від депресій.

Плоди та ягоди містять антиоксиданти, здатні нейтралізувати дію вільних радикалів. Дієтичні добавки, лікарські збори та продукти харчування з включенням ягід мають тонізуючий ефект і підвищують працездатність.

Завдяки аскорбіновій кислоті та і антоцианам чорна бузина підвищує імунітет і активізує захисні властивості організму по відношенню до вірусних інфекцій, зокрема, до вірусу грипу.

На основі цієї рослини виробляють препарати з антигипоксичною активністю. Настій застосовують при варикозному розширенні вен, оскільки він має протизапальну, загальнозміцнюючу і антикоагулянтну дію.

Плоди бузини в народній медицині

Плоди бузини в народній медицині


Плоди рослини надають очищаючу дію, сприяють виведенню з організму солей важких металів, радіонуклідів. Ягоди бузини чорної рекомендується вживати при виразці кишечника, діабеті та хворобах нирок.

Листя, плоди, квітки й кора мають потогінний ефект, в народі їх застосовують при застуді, від кашлю, а також для загального зміцнення організму.

З квіток і плодів роблять полоскання при запаленні горла , ангіні й тонзиліті. Для поліпшення тонусу шкіри, підвищення її пружності та еластичності готують вмивання з квіток і плодів. Свіжовичавлений сік лікує прищі на обличчі.

Настої, відвари і екстракти з бузини надають знеболюючу і слабку седативну дію на організм, застосовуються зовнішньо при лікуванні шкірних ушкоджень, а також при геморої, бурситі, опіках, фурункулах, болях в суглобах.


Найбільш популярні добавки з бузиною в Фітомаркет

Чорна Бузина з Вітаміном С и Цинком Elderberry Vitamin C & Zinc Doctor's Best 60 конфет
Бронхо-мікс фіточай №1 (від кашлю) №20 по 1, 5г
Імунний захист та підтримка здоров'я Targeted Choice Bluebonnet Nutrition 60 капсул

Рецепти застосування бузини чорної

Рецепты применения бузины черной

Набряки, захворювання сечового міхура, нирки, цукровий діабет, водянка

Сушені ягоди бузини (10 г) залити склянкою охолодженої кип'яченої води на 2 години. Пити по склянці 1 раз в день.

Ревматоїдний артрит, подагра

Настій кори (6 г) настоюють в 500 мл окропу протягом 5 годин в термосі. Вживати 5 раз в день

При діабеті, ревматизмі, асциті, подагрі й набряках

Ложку листя слід залити склянкою окропу, прокип'ятити 5 хвилин і настояти до повного охолодження продукту. Приймайте по 1 мірній ложці три рази в день.

Ложку подрібнених коренів слід залити склянкою води і півгодини нагрівати на паровій бані. Після охолодження процідити і долити до початкового об'єму трохи теплої кип'яченої води.

Сечогінний, болезаспокійливий, а також що регулює обмін речовин

1 ложку плодів кип'ятять 5 хвилин у склянці води на паровій бані. Настоюють ще 5 хвилин, потім проціджують.

Запалення нирок, сечового міхура, діабет, загальне оздоровлення

Чай з квіток чорної бузини в період цвітіння добре включати в щоденний раціон: 2 ст. л. квіток, залити 1 склянкою окропу і настоювати 10 хвилин.

Бронхіальна астма та застуда

Настій з сухих ягід: 15г залити склянкою окропу, накрити, настояти півгодини. Пити по чверті склянки (краще з медом) 3-4 рази на день за 15 хв до їди. Підходить також як проносний засіб.

Від раку

Приймають сік стиглої чорної бузини. Ягоди укладають в трилітрову банку, чергуючи з цукром шарами однакової товщини, до самого верху. Настоювати місяць. Пити сік тричі на день по 1 чайній ложці. В період лікування випивати перед їжею 150 мл дистильованої води.

При мастопатії

Зібрану стиглу бузину чорну віджимають. 250 мл готового соку змішати з такою ж кількістю горілки. Вживати 3 рази на день починаючи з 1 краплі і до 40, потім навпаки знижуючи кількість крапель. Продукт слід запивати молоком. Якщо мастопатія не пройшла, повторити курс лікування через 3 тижні.

При опіках, фурункулах, геморої, попрілостях, а також варикозному розширенні вен (зовнішньо)

2 столові ложки листя рослини відварюють в молоці, після чого загортають у марлю і прикладають до хворих місць у вигляді компресів.

Для омолодження та тонізації шкіри

Жменю квіток бузини залити 0,5 л окропу, настоювати 20 хвилин. Отриманий лосьйон необхідно процідити і зберігати в холодильнику. Наносити щодня на обличчя вранці та ввечері.

Напій довголіття

Покласти столову ложку ягід бузини в каструлю, залити 3 склянками окропу і тушкувати 5 хвилин на слабкому вогні, не накриваючи кришкою. Потім накрити кухонним рушником і залишити на ніч. Вранці додати 2 ст. л. меду. Приймати щоранку по півсклянки, залишки напою накривати кришкою і прибирати в холодильник.

Шкода й протипоказання

Дуже важливо вміти відрізнити їстівну чорну бузину від червоної, яка містить синільну кислоту і є отруйною. Крім того, не варто вживати свіжі ягоди бузини, здатні викликати розлад кишечника, запаморочення, високу температуру.

ВООЗ не рекомендує використовувати бузину чорну вагітним і годуючим і жінкам, а також для маленьких дітей через недостатні докази безпеки. Було проведено одне дослідження за участю 762 вагітних жінок, які хоча б один раз під час вагітності приймали препарат, що містить квітки бузини (Синупрет®). У них народилися здорові діти без будь-яких ознак тератогенних або ембріотоксичних ефектів. З давніх-давен сироп із стиглих ягід бузини традиційно давали дітям.

Основні протипоказання:

❌ алергія на рослини сімейства Caprifoliaceae (жимолостеві)

❌ вагітність і годування груддю

❌ діти до 12 років

❌ гострі захворювання шлунково-кишкового тракту

❌ нецукровий діабет

❌ інтероколіт

❌ хвороба Крона.

Цей чагарник є слаботоксичним, тому дози препаратів з бузини не слід збільшувати, оскільки це може призвести до негативних побічних ефектів: діареї, блювоті, частого сечовипускання тощо. Кора і коріння у великих дозах можуть викликати запалення слизової шлунково-кишкового тракту.

Взаємодія з ліками

Бузина може зменшити або змінити дію деяких медикаментів. Її не слід вживати при прийомі кортикостероїдів і ліків для лікування аутоімунних захворювань. Причина в тому, що ягоди стимулюють імунну систему, тому дія ліків знижується.

Також варто відмовитися від вживання чорної бузини при цукровому діабеті, якщо ви приймаєте спеціальні препарати для зниження цукру. Внаслідок того, що рослина зменшує рівень цукру в крові, одночасне вживання з подібними ліками може призвести до гіпоглікемії.

Оскільки ягоди мають виражену сечогінну дію, не варто використовувати їх одночасно з діуретиками.

Резюме:

Завдяки значним цілющим і смаковими якостями чорна бузина набула широкого застосування в народній медицині, кулінарії, а також в науковій фармакології. З неї можна приготувати безліч корисних і смачних домашніх страв, використовувати в лікувальних цілях. Крім того, цей розкішний чагарник може стати прикрасою вашої заміської ділянки.

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре