Олія ши - що це і де її застосовують

Відмова від відповідальності

Сайт не дає ніяких заяв або гарантій, прямих або непрямих, відносно повноти, точності, достовірності або відповідності вмісту даного блогу для будь-якої конкретної мети. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних й пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися як заміна консультації з лікарем.

Олія ши - що це і де її застосовують

Зміст:

➦ Що таке олія ши?

➦ У якому вигляді випускають олію карите?

➦ Корисні властивості олії ши

➦ Застосування олії ши

   ➦ Олія ши для волосся

   ➦ Олія карите для обличчя

   ➦ Олія дерева ши для тіла

➦ Олія ши в косметології та косметологічних засобах

➦ Чи існує шкода від олія ши?

➦ Поради щодо вибору олії ши

Олія ши (інша назва каріте) - дуже поширений інгредієнт у косметиці, що має широкий спектр корисних властивостей. Про те, чому його так люблять косметологи та як застосовують, ми розповімо у цій статті нашого Фітоблогу.


Що таке олія ши? 

Що таке масло ши

Олію shea отримують з серцевини кісточок плоду африканського дерева ши (Vittellaria paradoxa), яке називають також «олійним деревом» або «жіночим золотом», бо здавна збиранням плодів займаються жінки. Наукова назва олії ши Butyrospermum Parkii, слово "ши" означає "життя" мовою мандинка в Малі, в Сенегалі вона носить іншу назву - каріте, а в складі косметичних засобів позначається як Shea Butter.

У дикій природі дерева ши зустрічаються в основному в Західній та Центральній Африці, дають у середньому від 15 до 20 кг плодів, що формою нагадують горіхи, з яких витягують знамениту своїми корисними властивостями пасту - олію карите.

Для отримання 1 кг олії ши потрібно 20 кг плодів. Для порівняння, щоб зробити 1 кг олії манго, потрібно близько 9 кг фруктів.

Дерево ши вражає своїм виглядом та довголіттям: може досягати 15 метрів у висоту та жити понад 300 років! Однак перш ніж воно дасть перші плоди, має пройти від 15 до 20 років. Сьогодні найбільшим виробником ши у світі є Нігерія, за нею слідують Сенегал та Буркіна-Фасо.

У якому вигляді випускають олію карите? 

Зібрані вручну жінками в період із травня по серпень плоди ши миють, очищають від м'якоті, щоб витягти "мигдаль", який потім обсмажують і подрібнюють, перетворюючи на пасту. Потім із сировини видаляють домішки та вимішують до отримання знаменитої жовтої олії ши.

Для прискорення процесу промисловість розробила два основних методи. Перша техніка здійснюється холодним пресуванням, при якому подрібнюють горіх при температурі менше 80°C і отримують продукт, багатий активними компонентами. Другий метод – екстракції, коли після подрібнення кісточки олія витягується за допомогою розчинника. Такий варіант вигідніший, проте частково знижує якість продукту.

Корисні властивості олії ши 

Корисні властивості олії ши

Першим європейцем, який познайомився з олією африканського дерева ши, був шотландський мандрівник Мунго Парк. Він відзначив високі харчові властивості цього продукту, чудовий смак, що не поступається кращому коров'ячому маслу, а також дивовижну здатність. зберігатись свіжим без солі протягом тривалого часу.

Хімічний склад олії каріте варіюється в залежності від регіону походження та методу збору врожаю, включає:

  • жирні кислоти Омега-6 та 9 від 85 до 90% (лінолева, ліноленова, олеїнова, стеаринова, пальмітинова)
  • вітаміни А, Е, D, F, РР
  • специфічні ліпіди, такі як фітостероли
  • терпенові спирти
  • неомилювану фракцію (біля 17% - одна з найвищих серед рослинних і тваринних), що складається з молекул, які мають антиоксидантну, захисну, загоювальну дію.

Такий склад визначив наступні корисні властивості продукту:

➤ Поживні. Оскільки олія ши багата на поживні нутрієнти (ліпіди та вітаміни), вона традиційно використовується в африканській кухні, а також є потужним засобом для харчування та зміцнення шкірного бар'єру та волосяних цибулин.

➤ Зволожувальні. Однією з найважливіших категорій ліпідів, що входять до складу шкірного сала, є кераміди. Ці воскоподібні довголанцюгові молекули становлять 50% позаклітинного матриксу, який захищає найвищий шар шкіри та регулює гідратацію. Shea Butter містить ліпіди, близькі до людських, і є ідеальним природним зволожуючим засобом для всіх типів шкіри. Шляхом утворення плівки, воно також герметизує гідратацію волосяного волокна, утримуючи вологу від коріння до кінчиків волосся.

➤ Пом'якшувальні. Багате вітаміном А, олія розм'якшує роговий шар епідермісу, надає шкірі та волоссю м'якість та еластичність, запобігає появі розтяжок, наприклад, під час вагітності або у підлітковому віці, стимулює вироблення шкірного сала для боротьби зі сухістю та лупою.

➤ Протизапальні та протимікробні. Завдяки ефірам смоли та вітаміну Е, сприяє загоєнню шкіри, ефективно у боротьбі зі шкірними проблемами, такими як екзема чи псоріаз. У народній медицині масло використовується для дезінфікування ран, при лікуванні незначних пошкоджень шкіри, опіків, подразнень.

➤ Заспокійливі. Запобігає запаленню та свербінню, допомагає заспокоїти суху потріскану шкіру, усуває почервоніння та подразнення після гоління та депіляції.

➤ Загоювальні. Містить вітамін D, терпенові спирти, фітостероли та смолисті ефіри, відомі своїми цілющими властивостями. Завдяки вітаміну Е допомагає позбутися шрамів після прищів.

➤ Відновлювальні та зміцнюючі. Є відмінним засобом проти тріщин та пошкоджень. Захищає ламке волосся, робить його більш стійким до води, тому є основним інгредієнтом для лікування сухого та пошкодженого волосся. Після впливу ультрафіолету карітен, вітамін А та терпенові спирти олії карите регенерують і відновлюють шкіру.

➤ Оновлювальні. Має у складі природний антиоксидант вітамін Е, який у комбінації з вітаміном D бере участь у зростанні та оновленні клітин.

➤ Захищаючі. Містить фітостероли, які допомагають захистити волосся та шкіру від ультрафіолетових променів сонця, відповідальних за зміну pH та висихання шкіри голови. Завдяки дії латексу захищає шкіру від сонячних опіків та допомагає запобігти сонячній алергії. Олію можна наносити перед УФ-захистом як доповнення.

➤ Антивікові. Високий вміст вітаміну Е забезпечує антиоксидантну та антивікову дію. Поєднання вітаміну F та латексу допомагає зберегти еластичність та молодість шкіри.

Застосування олії ши 

Застосування олії ши

Єгипетська легенда свідчить, що своєю красою цариця Нефертіті була зобов'язана олії ши. Відомо також, що Клеопатра рясно покривала нею своє тіло.

В Африці цей продукт здавна використовують у лікувальних цілях як ранозагоювальну мазь, в національній африканській кухні, а також для виробництва шоколаду та кондитерських виробів.

Традиційно олія shea застосовується африканськими жінками для масажу немовлят, а також під час вагітності для масажу живота. Сьогодні близько 5% світового виробництва олії каріте призначено для косметичної промисловості: це незамінний інгредієнт для догляду за шкірою та волоссям.

Олія ши для волосся 

Олія ши для волосся

Наше волосся постійно піддається агресивному впливу сонця, вітру, фарбуванню синтетичними фарбами, гарячому впливу фена, що негативно позначається їх зовнішньому вигляді. Олія shea з його поживними та зволожуючими властивостями, є відмінним засобом для підтримки здоров'я шкіри голови та міцності волосяного стрижня. У чистому вигляді його використовують як живильну маску або кондиціонер для волосся.

Волосся, як і шкіра, потребують зволоження. Олія ши "запечатує" вологу в волокнах волосся, усуваючи їх сухість, відновлюючи еластичність і м'якість, полегшуючи розчісування та нейтралізуючи пухнастість. Багате жирними кислотами й вітамінами, воно забезпечує відновлення кератину - основного структурного компонента рогового шару епідермісу, повертаючи локонам блиск і життєву силу.

Ось основні переваги олії ши для волосся:

  • Зволожує та усуває сухість
  • Оживляє та повертає блиск
  • Допомагає позбутися лупи
  • Заспокоює свербіж шкіри голови
  • Надає еластичність
  • Допомагає зберегти блиск фарбованого волосся
  • Захищає волосся від шкідливих зовнішніх впливів (фен, фарбування, сонце, забруднення).

Всупереч поширеній думці, олія ши підходить усім типам волосся, а не тільки кучерявим або дуже густим. Все залежить від дозування: велика кількість масляного продукту може обтяжити локони. Для тонкого волосся краще використовувати суміш рослинних олій.

Декілька порад щодо правильного використання олії ши відповідно до потреб і типу волосся:

Для сухого й ламкого волосся

Розтопіть шматочок олії ши на водяній бані, нанесіть його на руки або нагрійте прямо в долонях. Помасажуйте шкіру голови від коріння до кінчиків круговими рухами. Оберніть волосся рушником, змоченим гарячою водою. Залишіть на 30 хвилин. Промийте волосся шампунем, щоб видалити надлишки олії. Якщо у вас тонке волосся, зробіть те саме, але з меншою кількістю ши.

Для лікування лупи

Розігрійте шматочок олії ши між долонями, нанесіть на коріння, масажуючи шкіру голови круговими рухами або використовуйте як маску для волосся на 20 хвилин . Якщо у вас дуже сухе або пошкоджене волосся, ви можете нанести олію на волосся, обернути його рушником і залишити на ніч. Вранці помийте голову шампунем, якщо відчуєте необхідність.

Для зміцнення волосся

Розтопіть олію ши на водяній бані. У ємності змішайте столову ложку розм'якшеної олії ши, столову ложку меду та простого йогурту. Нанесіть цю суміш на волосся, залиште маску на 30 хвилин, потім змийте.

Для захисту волосся від УФ-променів

Розтопіть невеликий шматочок олії ши між долонями. Делікатно нанесіть його на волосся перед виходом на сонце.

Олія карите для обличчя

Масло карите для обличчя

Завдяки своєму складу, багатому вітамінами, неомилюваними речовинами та тритерпеновими спиртами, олія дерева ши є відмінним варіантом органічного догляду за обличчям в домашніх умовах.

Жирні кислоти, що є у складі карите, ідентичні ліпідам рогового шару нашої шкіри, обмежують випаровування - трансепідермальну втрату води. Неомильна фракція в комбінації з вітамінами A, D, E і F бере участь у підтримці зволоженості дерми. Олія підходить для всіх типів шкіри, у тому числі для чутливої та навіть атопічної, оскільки зволожує, заспокоює та захищає. Однак для жирної шкіри його застосовують з обережністю у зв'язку з комедогенністю. 

Маючи омолоджувальні властивості, олія ши допомагає від зморшок та є відмінним засобом для зрілої шкіри. Лупеол, альфа-амірін, бета-амірін, паркеол і бутріоспермол у складі олії - тритерпени, що забезпечують її неймовірно потужну дію для нейтралізації окиснення, спричиненого зовнішніми агресорами - провідної причини видимого старіння шкіри. Разом з антиоксидантами вони стимулюють вироблення колагену, від якого залежить еластичність епідермісу та молодість шкіри.

Переваги олії карите для обличчя:

  • Глибоке та тривале зволоження
  • Пом'якшення
  • Живлення
  • Усунення почервонінь
  • Захист від атмосферних факторів (вітру, холоду, ультрафіолету)
  • Продовження засмаги
  • Загоєння та протизапальний ефект
  • Збереження еластичності
  • Оновлення клітин

Косметичну олію можна використовувати як основу під макіяж, а також як натуральний засіб після гоління. Завдяки заспокійливому, зволожувальному та ранозагоювальному ефекту, воно усуває невеликі порізи та ранки на обличчі, заспокоює подразнену шкіру. На основі олії кокосу, ши та бджолиного воску можна приготувати відмінний домашній бальзам для губ, який захищає від негоди, живить та зволожує потріскані губи.

Олыя дерева ши для тіла 

Олія ши для тіла

Олія ши - це багатоцільовий та універсальний засіб, який можна застосовувати для вирішення різних проблем. Воно підходить для будь-якої, навіть ніжної шкіри та може використовуватися щодня. Цей продукт ефективний у запобіганні розтяжкам і стане союзником вагітних і жінок, що годують.

Використання олії каріте для тіла:

➦  Для сухих та подразненних ділянок. Суха шкіра часто виникає на найбільш відкритих ділянках тіла, таких як обличчя, руки, п'яти, лікті чи коліна. Використовуйте олію карите як крем для тіла для усунення лущення та сухості.

➦ Проблемна та чутлива шкіра. Завдяки протизапальним властивостям, олыя полегшує такі стани шкіри, як дерматози, прищі, псоріаз та екзема, сприяє дезінфекції та загоєнню ушкоджень верхнього шару епідермісу.

➦ Заспокоює м'язи. Має болезаспокійливі властивості, що робить його дуже ефективним для зняття м'язових болів.

➦ Для суглобів. Завдяки розігріваючому та протизапальному ефекту, олія позитивно впливає на запалені суглоби. Допомагає при таких захворюваннях як артрит і ревматизм, знімаючи набряки, запалення та болючі відчуття.

➦ Проти розтяжок. Маючи високий вміст жирних кислот і вітамінів, олія допомагає підтримувати еластичність шкіри. Її можна використовувати для запобігання розтяжкам при вагітності, а також для зменшення вже наявних. Застосовують як у чистому вигляді (попередньо прогріваючи в долонях), так і в суміші з іншими рослинними оліями, що полегшує нанесення продукту та підвищує його ефективність.

➦ Для ванни. Для захисту шкіри, надання її м'якості та еластичності, досить просто додати кілька шматочків олії ши у воду перед прийняттям ванни.

➦ Після депіляції. Крім зволожуючої дії, олія ши заспокоює та загоює шкіру, тому її можна наносити на депільовані ділянки тіла відразу після процедури.

➦ Для масажу. Це чудовий засіб для масажу, водночас корисний як для втомлених м'язів, так і для шкіри тіла.

➦ Для рук та нігтів. Забезпечує ефективний догляд та захист рук від шкідливих атмосферних факторів та впливів різних агресивних середовищ (мила, засобів для миття посуду, порошку для прання тощо), живить кутикулу та зміцнює нігтьову пластинку.

Великим попитом домашньому догляді користується так звана збита олія ши. Вона має приємну кремову текстуру, швидко поглинається, відмінно й надовго зволожує.

Для приготування збитої олії ши необхідні наступні компоненти:

1. рафінована або нерафінована Shea Butter - 80%

2. будь-яка інша рідка олія або їх комбінація - 18%

3. активи (вітаміни, віддушки, крохмаль - 2%.)

Спосіб приготування:

Розтопити олію ши на водяній бані до м'якого стану. Збити блендером, поступово додаючи до нього інші олії. Отриману масу поставити у морозильник на 1-2 хвилини. Перемішати і знову збити блендером масу, що застигла. Потім знову поставити в морозильник і збити. Повторити цей тур 4-5 разів. В кінці додати активи, ще раз добре збити та перекласти в баночку. У результаті вийде ніжне суфле, яке можна довго зберігати у холодильнику, дістаючи безпосередньо перед використанням.

Олія ши в косметології та косметологічних засобах 

Олія shea в даний час є одним з 10 рослинних сировинних матеріалів для косметологічних продуктів, що використовуються найчастіше. Вона зустрічається майже у 1700 засобах гігієни при догляді за обличчям, тілом та волоссям, а також у декоративній косметиці.

Багато провідних брендів не залишили поза увагою цей корисний компонент і додають його у свої продукти для сухої та дуже сухої шкіри, такі як бальзами, нічні креми, засоби для контуру очей та губ, а також у догляд за волоссям.

Ця масляна речовина використовується в невеликому обсязі та в миловарній промисловості (приблизно 5-7%). У своїй природній формі натуральну олію ши можна застосовувати для шкіри обличчя, губ, тіла, рук, волосся, а також для догляду за дитячою шкірою.

Популярні доглядові засоби з олією ши, представлені у Фітомаркет

Чи існує шкода від олії ши?

Як і всі жирні речовини, олія ши має оклюзійну природу середньої комедогенності, тому при нанесенні в занадто великих кількостях може закупорювати пори.

При акне, вуграх та інших дефектах шкіри необхідно дотримуватися певної дози, оскільки щільне та насичене нанесення може спровокувати появу прищів.

Вважається, що часте використання рослинних олій злегка вимиває колір і освітлює волосся, надаючи їм жовтуватий відтінок. Це стосується й олії ши, маски з якою рекомендується робити не частіше ніж один раз на тиждень.

З інших обмежень: індивідуальна непереносимість та алергія на латекс, оскільки воно його містить.

Поради щодо вибору олії

Натуральне та органічне 100% чисте Shea Butter без домішок, отримане традиційним способом, багате на активні компоненти. Зовні воно виглядає як блідо-жовта тверда маса, схожа на топлене масло, з легким характерним горіховим запахом.

Важливо вміти відрізняти якісну олію від менш корисного рафінованого варіанта, що випускається у промислових масштабах шляхом екстрагування за допомогою хімічного розчинника гексану. Така ефірна олія має білий колір і не рекомендується для використання в ароматерапії, тому що абсолютно не пахне.

Висновок

Олія ши має багато переваг. Завдяки зволожувальним, поживним, захисним і відновлювальним властивостям вона може стати основою для домашнього догляду, а також є важливим компонентом багатьох готових косметичних продуктів.

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте чи напишіть відгук.

Обговорення


Новий коментар

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре